top of page

Vad händer nu med Arbetsförmedlingens JobTech ?

JobTech Development har sedan 2018 varit Arbetsförmedlingens initiativ för att skapa en sammanhållen digital infrastruktur för hela arbetsmarknaden och hela arbetslivet. Tanken då den etablerades som en egen enhet och ett eget varumärke var att lyfta fram arbetet så att aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor kunde dela data, kunskap och kod helt fritt. Allt med syftet att främja en inkluderande och datadriven arbetsmarknad.


Under september kom uppgiften om att varumärket JobTech Development skulle upphöra. För de som följt och nyttjat enhetens tjänster så uppstod en osäkerhet om vad som nu skulle hända. Vi fick ett samtal med Arbetsförmedlingens CIO Krister Dackland som förtydligade det fortsatta arbetet.


Vad är det som sker inom Arbetsförmedlingen?

Vi arbetar för att göra det enklare att hitta Arbetsförmedlingens öppna data. Varumärket Jobtech Development kommer att avvecklas för att tydliggöra att det är Arbetsförmedlingens data som står i fokus.


Hur kommer detta påverka arbetet?

Arbetsförmedlingen fortsätter att prioritera datadelning och samarbete. Framåt synliggörs öppna data och öppna API:er via Arbetsförmedlingens webbplats och Sveriges dataportal (dataportal.se). Genom att använda väletablerade plattformar kan vi nå en bredare publik och uppmuntra externa aktörer att utnyttja våra resurser. Arbetet planeras på ett sätt så att förflyttningen ska påverka befintliga användare minimalt. Reformen för datadelning (SOU 2023:96Ä) samt Arbetsförmedlingens med fleras regeringsuppdrag att utveckla en sammanhållen datainfrastruktur har betonat vikten av öppen källkod som en möjliggörare för samarbete. Framåt kommer all källkod för öppna api:er delas öppet på Gitlab som vanligt.


Varför händer detta nu?

I en tid då myndigheten genomgår omstruktureringar och kostnadsbesparingar, kommer beslutet att avveckla varumärket Jobtech Development. Genom att avstå från att upprätthålla ett separat varumärke kan vi frigöra resurser och samtidigt fokusera på att förbättra datadelningen. Detta förenklar tillgången till data och minskar kostnaderna för att hantera separata webbplatser, samtidigt som det bidrar till en starkare och mer sammanhållen infrastruktur för samarbete och datadelning inom den offentliga sektorn.

 

Vad är nästa steg?

Nu pågår arbetet internt för att implementera detta och vi har stort fokus på att behålla nytta för våra partners och fortsätta vara en myndighet som aktivt öppet delar data.

Fler nyheter

bottom of page