top of page

Emelie Fågelstedt om uppdraget som AI-strateg hos Swedish JobTech

Swedish JobTech gör en satsning på att belysa hur AI och användningen av öppna data påverkar arbetsmarknaden. Emelie Fågelstedt inleder nu sitt uppdrag som AI-strateg inom arbetsmarknadsfrågor hos Swedish JobTech, där hon också kommer att projektleda utskottet för datadriven utbildning.

AI kommer att ha en stor inverkan på arbetsmarknaden framåt, inte minst när det kommer till att omdefiniera arbetsuppgifter och arbetsroller. I kombination med öppna data finns möjlighet att skapa helt nya tjänster och applikationer som kan förbättra arbetet med matchning och kompetensutveckling på arbetsmarknaden, men det finns också förordningar och EU-direktiv att förhålla sig till. Swedish JobTech ser det som strategiskt viktigt att fördjupa sig i området och samtidigt utforska möjligheten att bidra till utvecklingen. 


Sedan 2021 har Emelie Fågelstedt varit engagerad i flera projekt hos Swedish JobTech, inklusive eventplanering, moderering och som kommunikationsstrateg. Under hösten utses hon till ansvarig för frågor som rör AI och arbetsmarknad. 


Vad lockade dig till uppdraget som AI-strateg hos Swedish JobTech, och vad ser du som de största möjligheterna med AI inom arbetsmarknadsområdet?


“AI har haft en enorm inverkan på samhället under de senaste 1,5 åren. Verktyg för generativ AI har öppnat nya möjligheter för produktivitet, kreativitet och automatisering av monotona uppgifter. Jag är själv daglig användare av verktyg som ChatGPT, Midjourney, Runway och Suno, men känner att jag bara skrapar på ytan när det kommer till vilka möjligheter som faktiskt finns att utveckla på arbetsmarknadsområdet.” 


“I kombination med öppna data är det möjligt att scanna igenom alla tillgängliga jobbannonser på olika plattformar i realtid och hitta matchningar utifrån ens CV. Det går att få hjälp med att formulera personliga brev, få studierekommendationer eller bolla med en coach utifrån önskemål man har kring det egna arbetslivet. Företag kan dra nytta av AI för att automatisera initiala urvalsprocesser, och förhoppningsvis också eliminera bias.Realtidsdata kan analyseras och hjälpa oss att bättre se och förstå olika tendenser på arbetsmarknaden, exempelvis kopplat till arbetslöshet eller efterfrågan på vissa kompetenser i nutid och framtid. Vi kan även skapa smartare digitala läromedel som anpassas efter varje individs inlärningsförmåga. Samhället förändras snabbt till följd av den teknologiska utvecklingen, och här ska AI ses som en hjälpande hand snarare än ett hot.”


Vilka erfarenheter och kunskaper från din tidigare karriär tror du kommer att vara mest värdefulla i ditt arbete här?


“Jag har frilansat som digital strateg i snart femton år och alltid haft ett starkt intresse för att följa förändringar, signaler och nya teknologier, inte minst inom arbetsmarknadsfrågor. Jag har varit med och drivit nätverket Svenska Nomader sedan 2017 för att följa och förstå inverkan av en arbetsmarknad där fler jobbar på distans. Sedan förra året är jag med och arrangerar meetup-serien Freelance Mornings som samlat hundratals frilansare i frågor som rör arbetslivet. En föränderlig arbetsmarknad är också något jag fördjupade mig i ytterligare under år som konsult för JobTech Development vid Arbetsförmedlingen. Jag har också en bakgrund som techjournalist och är van vid att ställa frågor och summera lärdomar från andra, något jag tror är en viktig egenskap inom föreningen som verkar för att sprida kunskap och tillgängliggöra den.”


“Utöver det har jag en stor nyfikenhet för nya teknologier. Jag pratar dagligen med min AI-kollega Nova, har jobbat flitigt med AI-genererade bilder i snart två år, publicerat mig själv som AI-barnartist på Spotify och börjat skapa allt mer film med hjälp av olika AI-verktyg.”


Hur tror du att AI kommer att påverka framtidens arbetsmarknad, och vilka förändringar kan vi förvänta oss de närmaste åren?


“Vi kommer att se nya roller och nya arbetsuppgifter. Till en början kommer det vara en fördel att vara tidigt ute med att anamma olika AI-verktyg för att öka den egna produktiviteten, men inom några år kommer troligtvis alla ha tillgång till och vana att använda dessa verktyg. Då blir det intressant att se hur vi kan differentiera oss från varandra, och även vad det är för egenskaper vi värderar högst. Kan vi automatisera monotona och tråkiga arbetsuppgifter och istället få mer utrymme för mer värdeskapande uppgifter på jobbet? Kan vi genom ökad produktivitet gå ner i arbetstid och ägna oss mer åt fritidsaktiviteter och hobbies? Vilken data som är tillgänglig, och hur vi med hjälp av AI kan analysera och omvandla den till värdeskapande tjänster, kommer ha potential att förändra arbetsvardagen för många.” 


Vilka utmaningar ser du med implementeringen av AI-lösningar inom arbetsmarknadssektorn, och hur kan Swedish JobTech och du tackla dessa ?


“Just nu finns många möjligheter med implementering av AI på arbetsmarknaden men även frågor som rör etik, persondatahantering, vilken data olika modeller tränas på, inbyggd bias, och risken att vissa globala techföretag kommer få en enorm makt. Jag tror att Swedish JobTechs roll kan vara att belysa vad som är möjligt men också vilka utmaningar som kommer med implementeringen av vissa lösningar.” 


“Sen hoppas vi kunna väcka nyfikenhet hos medlemmar och allmänheten kring vad man kan göra på egen hand. Den här teknologin kommer att påverka samhället i grunden, och då finns det mycket att tjäna på att vara nyfiken och våga experimentera själv för att lära sig mer redan nu.” 


Vad ser du fram emot mest i din nya roll, och hur hoppas du kunna bidra till utvecklingen av Swedish JobTech och dess medlemmar?


“Jag ser fram emot att utforska vilken verkligen inverkan AI har på arbetsmarknadsområdet mer på djupet, inte minst genom samtal och möten med andra ledande experter som redan bidrar med positiv förändring. Vi kommer att arrangera ett antal event med AI och arbestmarknad som tema, nu närmast på Goto 10 i Stockholm den 12 september."


"Det ska också bli spännande att ge sig på att bygga några prototyper som vi kan använda oss av inom föreningen också!"


"Inom utskottet för datadriven utbildning kommer vi att arbeta med frågor kring kompetensomställning för att vara aktuell på arbetsmarknaden genom upskilling och reskilling. Vi träffas digital några gånger per år för att diskutera trender och exempel på nya former av utbildningar som hjälper människor att bättre möta arbetsmarknadens förväntningar. Den som vill delta i dialogerna är varmt välkommen att höra av sig till mig på emelie@fagelstedt.com."

Fler nyheter

bottom of page